Geosentetik Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Günümüzde teknolojinin her alanda olduğu gibi mühendislik, inşaat vb. alanlarda ve uygulamalarda da son derece gelişmiş olması, yenilikçi malzemelerin üretimi ve kullanım alanları konusunda bir artışa yol açmıştır.

Geosentetikler, polimerik malzemeden üretilmiş olan ve genellikle inşaat mühendisliğinde kullanımı yaygın olan geotekstil, geomembran gibi malzemelerdir. Geosentetikler, inşaat sektöründe klasik yöntemlere alternatif olarak kullanılabileceği gibi klasik yöntemlerle bir arada da kullanılabilir.

Özellikle gerçekleştirilen uygulamalarda ve mevcut projelerde kaynakların ve enerjinin korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması için yüksek kaliteli geosentetik malzemelerin ve nitelikli geosentetik uygulamaların tercih edilmesini zorunlu kılmaktadır.

Geosentetik Ürünler Nedir?

Geosentetik denildiğinde ilk akla gelen türleri geotekstil, geogrid, geomemebran, geokompozit, geosentetik kil örtüler gelir.

Geosentetikler içerisinde en sık kullanılan ve öne çıkan çeşitler arasında geotekstil, geogrid ve geomemebran gösterilebilir.

  • Geotekstil: Genellikle inşaat projelerinde, toprak özelliklerini iyileştirmek için ve toprak dolguları için kullanılır. Geotekstil inşaat projelerinin yanı sıra yol çalışmalarında, demiryolu işlerinde, çamur kontrolü için tarımda, drenaj filtreleme işleminde, nehir, kanallar ve kıyı işlerinde kullanılır.
  • Geogrid: Tek eksenli, iki eksenli ve üç eksenli geogrid türü bulunmaktadır. İnşaat uygulamalarında asfalt yolların ömrünü uzatmada tercih edilebilir. Geogridlerin kullanımı çevre dostudur.
  • Geomembran: Geomembran uygulaması genellikle sızdırmazlık sağlamak için tercih edilir. Geomembranlar kimyalların ya da farklı tehlikeli su sızıntılarının çevreyi kirletmesine engel olmak amacıyla da kullanılabilir.

Geosentetik Uygulamaları ve Kullanım Avantajları

Geosentetik malzemelerin kullanım alanları oldukça yaygındır. Geosentetik malzemeler bir ya da birden fazla fonksiyona hizmet edebilirler.

Geosentetik ürünler üretim özelliklerine göre örgülü-örgüsüz, pürüzlü-pürüzsüz gibi farklılıklar gösterirler.

Farklı türlerdeki yol, otoyol, bahçe vb. yerlerin yapımında ve tasarımında geosentetiklerin önemi ön plana çıkmaktadır.

Yol inşaatlarında, kalıcı ya da geçici yollarda, yol genişletme ve asfalt çalışmalarında, bina inşaatlarında ve temellerde, barajlar, suni göletler ve su rezervuarlarında ve daha pek çok alanda geosentetikler kullanılabilir.

Geosentetik malzemelerin yol tasarımını iyileştirme, suyu koruma, buharlaşmayı kontrol etme, erozyon olasılığını en aza indirme, yapıların dayanıklılığını artırarak daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için inşaatın her aşamasında kullanılabilir.

Projeye uygun malzeme ve uygulama seçimi için firmamızla iletişime geçebilir ve Geoart iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz.